Onlangs publiceerden wij een blog over de 3 valkuilen van een digitale transformatie. Deze valkuilen kwamen voort uit interviews die we bij (potentiële) klanten hebben afgenomen. Het doel van deze interviews was om onze propositie in Agile werken te toetsen en ik kan je zeggen, deze is spot-on!

Als eerste neem ik je nog even mee naar de uitkomst van onze interviews. We spraken de mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie van hun bedrijf. Samen met hen hebben wij de drie valkuilen geïdentificeerd. Elk van deze valkuilen kan een hindernis vormen voor de versnelling die Agile werken belooft.

De theorie heilig verklaren:

Agile theorie heilig verklaren wordt als een ergernis ervaren en brengt op zichzelf geen verbetering. Wat nodig is voor versnelling is situationeel, wat vraagt om luister- en inlevingsvermogen.

De rol van Product Owner ‘erbij doen’

De rol van product owner is essentieel en niet iets dat je ‘erbij doet’. Zorg niet voor mandaat door de directeur deze rol te geven, maar door de product owner mandaat te geven.

De product expert bestempelen tot Product Owner

Tot slot vereist de rol van product owner bovenal de skills om te komen tot een breed gedragen oplossing die maximale waarde levert. Het is niet per definitie de productexpert die deze skills in zich heeft.

Nu hebben wij een aanpak om bovenstaande valkuilen te voorkomen. Alleen, hoe kun je je propositie nu eens kort en bondig samenvatten en deze vervolgens overdragen aan mensen die nog nooit van je hebben gehoord? Dat blijkt nog best lastig. Je raakt snel verzeild in allerlei containerbegrippen die interessant overkomen maar eigenlijk niet zoveel zeggen (#versnellen #verbinding #innoveren). Je begrijpt wat ik bedoel…

We begonnen met een uitgebreide omschrijving van onze propositie:

“Wij hanteren een aanpak volgens het “Voordoen, Meedoen, Zelf doen” principe waarmee bedrijven direct van start kunnen met kortcyclisch innoveren of verbeteren. Anders dan een Agile coach die vooral de theorie overdraagt, passen wij Agile werken direct toe in de praktijk. Onze Product Owners stappen tijdelijk in het team en dragen gaandeweg hun ervaring over aan het team. Met als voordeel dat het team direct waarde levert, zich niet blind staart op theorie maar direct inhoudelijk aan de slag gaat. Al doende doen zij de vaardigheden op die nodig zijn voor zelfsturing”.

Dit moet korter kunnen, dus hebben wij het ‘mand’ principe toegepast, zoals in dit filmpje:

En geprobeerd de omschrijving van onze propositie steeds verder in te korten:

“Wij hanteren een aanpak volgens het “Voordoen, Meedoen, Zelf doen” principe waarmee bedrijven direct van start kunnen met kortcyclisch innoveren of verbeteren. Onze Product Owners stappen tijdelijk in het team en dragen gaandeweg hun ervaring over aan het team”. 

En nog eens korter gemaakt:

“Wij hanteren een aanpak volgens het “Voordoen, Meedoen, Zelf doen” principe waarmee bedrijven direct van start kunnen met kortcyclisch innoveren of verbeteren”. 

Wat nog korter kan:

“Wij hanteren een aanpak volgens het “Voordoen, Meedoen, Zelf doen” principe waarmee bedrijven direct van start kunnen”. 

Nog korter:

“Start”

Benieuwd wat allin consulting voor jou kan betekenen? Neem direct contact met ons op of laat een bericht achter via het contactformulier.

Vondellaan 30
3521 GH  Utrecht

Parkeren bij Rudolf Magnus
Vondellaan 94

KVK: 68149913
BTW: 857321997B01

Contact

contact@allinconsulting.nl

0302819645

Afspraak plannen?

Overig

Algemene voorwaarden
Privacy en cookie statement

Volg je ons al?